Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί

Οι θεσμοί παροχής εκπαίδευσης και φροντίδας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δημιουργήθηκαν με σκοπό τη φροντίδα και τη φύλαξη ορφανών παιδιών και παιδιών εργαζόμενων μητέρων. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων και τις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής, οι θεσμοί αυτοί απέκτησαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί ανά την Ελλάδα με την σημερινή τους μορφή λειτουργούν από το 2001. Μέχρι τότε λειτουργούσαν υπό την δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ από το 2001 περιήλθαν στην δικαιοδοσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Δήμοι ).  

Σκοπός των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών αποτελεί η ημερήσια διατροφή, διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία βρεφών και νηπίων, τα οποία δεν μπορούν να έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον την απαραίτητη φροντίδα, λόγω απασχόλησης των εργαζομένων γονέων τους ή λόγω άλλων κοινωνικών αιτίων.

Οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί οι οποίοι είναι κυρίαρχοι χώροι αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής αγωγής σκοπό έχουν:

Την παροχή ενιαίας προσχολικής αγωγής σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα

Την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας

Συμβολή στην ομαλή μετάβαση από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον

Την συμβολή στην ολόπλευρη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του βρεφών και νηπίων

Την εξάλειψη διαφορών σε πολιτιστικό, θρησκευτικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων

Παροχή ημερήσιας διατροφής και φροντίδας στα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια τηρώντας τους ισχύοντες κανόνες υγιεινής και ασφάλειας

Image module

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Το ωράριο λειτουργίας των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών των ΚΕ.ΚΑ.Π.Π.Α. Δήμου Πέλλας είναι καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου από 7.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ.. Κατά την εγγραφή των παιδιών στον Βρεφικό ή Παιδικό Σταθμό οι γονείς δύναται να δηλώσουν την επιθυμία νωρίτερης αποχώρησης των παιδιών, έχοντας τρεις εναλλακτικές επιλογές. Τα παιδιά κατόπιν δήλωσης των γονέων δύναται να αποχωρίσουν: 1.00 μ.μ ή 2.00 μ.μ. ή 3.00 μ.μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το ημερήσιο Πρόγραμμα είναι ευέλικτο, τηρούνται όμως ορισμένα χρονικά σημεία αυτού όπως προσέλευση, αναχώρησης των παιδιών, ώρες φαγητού, διαλλείματος, ανάπαυσης. Ενδεικτικά το Πρόγραμμα απασχόλησης είναι:

 

7.00 π.μ. έως 9.00 π.μ. Υποδοχή των παιδιών – προσέλευση

Ο παιδαγωγός προτρέπει και ενθαρρύνει τα παιδιά να ενσωματωθούν σε ομάδες παιχνιδιού η απασχόλησης στις « παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων » συμβολικού χαρακτήρα, στις γωνιές γνώσεων (βιβλίου, κ.λ.π.) ή τους προτείνει απασχόληση με το οικοδομικό – κατασκευαστικό υλικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό.

 

9.00 π.μ. έως 9.30 π.μ. Πρωινό

9.30 π.μ. έως 10.00 π.μ.

Ο παιδαγωγός συζητά με τα παιδιά τις δραστηριότητες της ημέρας. Μουσικοκινητικές – ρυθμικές δραστηριότητες, ασκήσεις χώρου.

10.00 π.μ. έως 11.00 π.μ.

Παράλληλα η μεμονωμένα εργαστήρια ζωγραφικής, κολλητικής, κουκλοθεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού, κ.λ.π. ή παιδαγωγικές δραστηριότητες του ιδίου χαρακτήρα.

11.00 π.μ. έως 12.00 π.μ.

Διάλλειμα των παιδιών – εκ περιτροπής ανά ένα ή δύο τμήματα – διαρκείας γύρω στα 30 λεπτά. Προετοιμασία για μεσημεριανό φαγητό ( ατομική υγιεινή ). Ελεύθερη απασχόληση στις « γωνιές », ή ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Προανάγνωση, – Προγραφή – Προαρίθμηση

 

12.00 μ.μ. έως 13.00 μ.μ Μεσημεριανό φαγητό. Ατομική υγιεινή μετά το φαγητό.

13.00 μ.μ έως 13.30 μ.μ. Σταδιακή αναχώρηση των παιδιών που φεύγουν νωρίς.

13.30 μ.μ. έως 14.30 μ.μ. Ανάπαυση

14.30 μ.μ. έως 15.00 μ.μ. Αναχώρηση